ciag arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciag arytmetyczny

Post autor: puxux »

Liczby \(a=8, b=29\) są odpowiednio piątym i dwunastym wyrazem ciągu arytmetycznego.
a) wyznacz wzór ogólny tego ciągu
b) oblicz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu o indeksach nieparzystych

Osobiście w podpunkcie a) uzyskałem taki wynik \(3n-7\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: ciag arytmetyczny

Post autor: Jerry »

puxux pisze: 22 lis 2021, 22:18 b) oblicz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu o indeksach nieparzystych
Zauważ, że te wyrazy tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy \(6\), czyli żądana suma równa jest
\({a_1+a_{39}\over2}\cdot20=\ldots\)
gdzie \((a_n)\) jest znalezionym przez Ciebie ciągiem

Pozdrawiam

[edited] poprawka bad-klick
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

Re: ciag arytmetyczny

Post autor: puxux »

Jerry pisze: 22 lis 2021, 22:37
puxux pisze: 22 lis 2021, 22:18 b) oblicz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu o indeksach nieparzystych
Zauważ, że te wyrazy tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy \(4\)
Pozdrawiam
a nie różnicy równej 3?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: ciag arytmetyczny

Post autor: Jerry »

puxux pisze: 22 lis 2021, 22:42 a nie różnicy równej 3?
Poprawiłem, ale... co drugi wyraz tworzy ciąg o dwa razy większe różnicy

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ