termochemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ola84629
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2021, 12:43

termochemia

Post autor: ola84629 »

hej, mam problem z tym zadaniem:
m=50g Cl2 poddano przemianie odwracalnej od stanu T1=320K, p1=10 bar do stanu T2=500K,p2=9 bar, którą przeprowadzono w 2 etapach- najpierw izotermicznie, a następnie izobarycznie. Proszę obl. dla całego procesu: a) zmianę en. wewnętrznej (J) oraz. pracę objętościową (J)

(W pierwszym etapie izotermicznym deltaU=0, natomiast praca wyszła mi W=-197,3379.)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termochemia

Post autor: korki_fizyka »

Dobrze ale za dokładnie ;) praca gazu w pierwszej przemianie wynosi ok. 194,6 J
w drugiej \( \Delta U = nC_V\Delta T\) oraz \(W = nR\Delta T\)
kontynuuj...
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ola84629
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2021, 12:43

Re: termochemia

Post autor: ola84629 »

korki_fizyka pisze: 22 lis 2021, 13:38 Dobrze ale za dokładnie ;) praca gazu w pierwszej przemianie wynosi ok. 194,6 J
w drugiej \( \Delta U = nC_V\Delta T\) oraz \(W = nR\Delta T\)
kontynuuj...
Dobrze mam już pracę z drugiego etapu, jednak nie ma innego sposobu na obliczenie deltyU? bez korzystania z CV?
I nie rozumiem dlaczego praca w pierwszej przemianie wyszła 194,6 J.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termochemia

Post autor: korki_fizyka »

\(194,6 \approx 195 \approx 197\) pewnie podstawiłaś dokładną wartość masy molowej, co nie jest tu konieczne, chlor jest ma cząsteczkę dwuatomową więc \(c_V = \frac{5}{2}R\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ