Zbadać ciągłość i określić rodzaje punktów nieciągłości, o ile istnieją, funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fe4de
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 lis 2021, 21:13
Podziękowania: 1 raz

Zbadać ciągłość i określić rodzaje punktów nieciągłości, o ile istnieją, funkcji

Post autor: fe4de »

\(y=f(x)= \begin{cases}
\arcctg (1 + \ln \sqrt[3]{x^2})&\text{ dla }& x <0\\
\arccos (-1) &\text{ dla }& x = 0\\
\frac{x}{1+2^ \frac{x}{2-x} } &\text{ dla }& 0 < x < 2\\
0 &\text{ dla }& x = 2\\
(\frac{1}{3})^{- \frac{1}{(x-2)^2}} &\text{ dla }& x > 2
\end{cases} \)


W ostatnim jest do potęgi, średnio widać na stronie :)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2021, 21:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Zbadać ciągłość i określić rodzaje punktów nieciągłości, o ile istnieją, funkcji

Post autor: Jerry »

fe4de pisze: 21 lis 2021, 19:20 W ostatnim jest do potęgi, średnio widać na stronie :)
Na stronie widać bardzo dobrze, no chyba, że w Twoim zapisie kodu
  • Na podstawie znanych faktów \(f\) ciągła w przedziałach określoności.
  • Ponieważ \( \begin{cases} \Lim_{x\to0^- }f(x)=\pi\\ f(0)=\pi\\ \Lim_{x\to0^+ }f(x)=0 \end{cases} \)
    to \(f\) nieciągła R-stronnie w \(x_1=0\)
  • Ponieważ \( \begin{cases} \Lim_{x\to2^- }f(x)=0\\ f(2)=0\\ \Lim_{x\to2^+ }f(x)=+\infty \end{cases} \)
    to \(f\) nieciągła R-stronnie w \(x_2=2\)
o ile nie pomyliłem się w pamięciowych rachunkach - sprawdź!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ