Ograniczenie ciągu z góry

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil199694
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 gru 2013, 13:06
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ograniczenie ciągu z góry

Post autor: kamil199694 »

Obliczyć granicę ciągu \(\Lim_{n\to\infty}{\sqrt[n]{n}}\). Chciałbym skorzystać tutaj z twierdzenia o trzech ciągach. Z dołu mogę chyba ograniczyć ten ciąg przez ciąg \(a_n=1\). Nie mam natomiast pomysłu jak ograniczyć ten ciąg z góry. W związku z tym proszę o pomoc. Z góry dziękuję! ;)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2021, 12:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \Lim
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Ograniczenie ciągu z góry

Post autor: Galen »

A z góry \(b_n=\sqrt[n]{2n}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kamil199694
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 gru 2013, 13:06
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ograniczenie ciągu z góry

Post autor: kamil199694 »

Tylko jak wtedy pokazać, że \(\Lim_{n\to\infty}{\sqrt[n]{2n}}=1\)?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2021, 12:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \Lim
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Ograniczenie ciągu z góry

Post autor: Icanseepeace »

\( \sqrt[n]{n} = \sqrt[n]{\sqrt{n} \cdot \sqrt{n} \cdot \underbrace{1 \cdot \ldots \cdot 1}_{n-2} } \leq
\frac{\sqrt{n} + \sqrt{n} + \overbrace{1 + \ldots + 1}^{n-2}}{n} \leq 1 + \frac{2}{\sqrt{n}} \)
ODPOWIEDZ