Charakterystyka pompy i cieczy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
danterek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 gru 2020, 11:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: danterek »

Pompa o charakterystyce \(H_u= 35-4*10^{5} V^{2}\) tłoczy wodę w sieci o charakterystyce \(H_u= 15+10^{5} V^{2}\). Obliczyć, na jaką wysokość można tłoczyć tę samą ilość wody po wymianie pompy na nową o charakterystyce \(H_u= 40-3*10^{5} V^{2}\)? Współczynnik oporów sieci jest stały.

No przyznam, że nie mam najmniejszego pojęcia jak to zrobić. W skrypcie wzory pokazują, jak obliczyć mają natężenie objętościowe przepływu i tylko domyślam się, że pewnie można to wyliczyć z charakterystyki sieci, ale szczerze powiedziawszy wymiękam :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
danterek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 gru 2020, 11:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: danterek »

Może jestem ślepa, może nie ogarniam i albo jeszcze tego na wykładach nie omawialiśmy, albo było na tym, na którym wyjątkowo mnie nie było; w każdym razie znalazłam to opracowanie już wcześniej i naprawdę nie mam pojęcia, jak wykorzystać je do tego zadania :|
danterek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 gru 2020, 11:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: danterek »

Udało mi się znaleźć wzór na strumień objętościowy, jednak nadal wymaga on współczynnik oporów, którego jednocześnie bez niego nie da się policzyć... wiem, że czegoś nie widzę.

Obrazek
danterek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 gru 2020, 11:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: danterek »

Więc odkryłam, że \(ζ = 10^5\), a prędkością ma być \(V=4*10^{-5}\). Wynikać ma to ponoć w wykresu \(H_u=f(V)\), o którym zapomniałam napisać. Za znalezionych odpowiedzi wynika, że szukane \(H_g=2,4 m\), ale jak liczę to wychodzą mi \( 24 m\) i zastanawiam się, gdzie jest to zaginione \(10^{-1}\) ?
danterek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 gru 2020, 11:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: danterek »

Może jeszcze inaczej... znalazłam rozwiązanie tego zadanie, ale nie jest ono pełne. Wiem, że aby obliczyć prędkość, należy porównać charakterystykę \(H_u=40-3*10^{5}\) oraz \(H_s=15+10^{5}\). I teraz nie wiem, czy ja należy je do siebie przyrównać? Z literatury wychodziło mi nawet całkowanie, ale \(\frac {dV}{dt}\), ale z racji, że w zadaniu nie ma nic na temat czasu, raczej nie wydaje mi się, aby miało to sens.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Charakterystyka pompy i cieczy

Post autor: korki_fizyka »

Nie znam się na pompach, to chyba Twoja działka;) ale wydaje mi się, że jak przyrównasz dwie pierwsze charakterystyki, to znajdziesz punkt pracy i wyznaczysz opory przepływu, które są takie same jak w trzecim równaniu. Czas jest też jednakowy zarówno dla pracy pompy jak i przepływu wody w rurach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ