Równania w zbiorze, szyfr RSA

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Równania w zbiorze, szyfr RSA

Post autor: krniasty »

1. Rozwiąż równanie w zbiorze \( \rr: \lfloor 2x+ 1 \rfloor= 3x−3.\)
2. Wyznacz klucz prywatny szyfru RSA dla klucza publicznego(n, e), gdzie n = 221,e = 49.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: Równania w zbiorze, szyfr RSA

Post autor: Jerry »

krniasty pisze: 18 lis 2021, 14:05 1. Rozwiąż równanie w zbiorze \( \rr: \lfloor 2x+ 1 \rfloor= 3x−3.\)
Skorzystaj z faktu
\[\forall_{y\in\rr}\ y-1<\lfloor y\rfloor\le y\]
i wyznacz przedział
\(x\in(3;4\rangle\)
wtedy
\(7<2x+1\le9\)
czyli
\(\lfloor 2x+ 1 \rfloor\in\{7, 8,9\}\)
zatem
\(x\in\{{10\over3},{11\over3},4\}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ