Mechanika - Twierdzenie o trzech siłach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krkuba4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2021, 18:50
Podziękowania: 1 raz

Mechanika - Twierdzenie o trzech siłach

Post autor: krkuba4 »

Opis zadania:
Pręt AB o długości 4 metrów został jednym końcem zamocowany
przegubowo do ściany a na drugim obciążony siłą F - 45 N, nachyloną do pionu pod
kątem a = 30° i podparty w odległości 2.5 metra od ściany pionowym prętem CD.
Obliczyć reakcję przegubu B oraz siłę w pręcie CD.
Odp.: RA= 62.35N, RB= 32.45 N.


Potrzebuję wiedzieć jak wykonać to zadanie, aby wykonać samodzielnie następne, z góry dziękuję za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Mechanika - Twierdzenie o trzech siłach

Post autor: korki_fizyka »

To i podobne zagadnienia znajdziesz w podręcznikach do mechaniki:
J. Leyko -Mechanika ogólna
T. Niezgodziński - Mechanika
i wielu innych, radzę tam zajrzeć.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ