Uporządkuj podaną poniżej listę funkcji rosnąco względem szybkości ich wzrostu, tzn. jeśli
funkcja g(n) następuje bezpośrednio po funkcji f(n) w tym porządku, to f(n) jest rzędu
O(g(n)). Swoją odpowiedź uzasadnij.
\(f_1(n) = 2^{lg n}\), \(f_2(n) = 10n + lgn + 2020\), \(f_3(n) = 200n^2 + 5\), \(f_4(n) = lg(n!)\), \(f_5(n) = 2^{n+1}\), \(f_6(n) = 20n^3\)
Prędkość wzrostu funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 54
- Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
- Podziękowania: 27 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Prędkość wzrostu funkcji
Policz pochodne względem n.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2055 razy
- Płeć:
Re: Prędkość wzrostu funkcji
Albo skorzystać z twierdzenia:
Jeżeli \( \displaystyle \Lim_{n\to \infty } \frac{f(n)}{g(n)}=k \wedge k\in\langle0,\infty) \), to \(f(n)=O(g(n))\)
A to \( lgn\) to jaki logarytm?
Jeżeli \( \displaystyle \Lim_{n\to \infty } \frac{f(n)}{g(n)}=k \wedge k\in\langle0,\infty) \), to \(f(n)=O(g(n))\)
A to \( lgn\) to jaki logarytm?
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2055 razy
- Płeć:
Re: Prędkość wzrostu funkcji
Jeśli \(lg\) to logarytm naturalny, to może się przydać fakt, że \(\ln n!\ge \frac{1}{2}n\ln n \)