Prędkość spadających kropel deszczu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dżoana256
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 23:08
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Prędkość spadających kropel deszczu

Post autor: Dżoana256 »

Witam. Mam problem z tym zadaniem:
Oblicz prędkość, jaką mogą osiągnąć sferyczne krople deszczu spadające z wysokości 5,00 km w dwóch
przypadkach:
a) z pominięciem wpływu oporu powietrza,
b) z uwzględnieniem oporu powietrza. Przyjmij średnicę kropli równą 4 mm i gęstość równą
1 ⋅ 103 kg/m^3.

Moje obliczenia:
a) Ek=Ep
1/2*m*v^2=m*g*h
v^2=2*g*h
v=313,049 m/s
b) Obliczyłam tylko tyle, że masa kropli jest równa 3,351*10^-11 kg, dalej nie mam pomysłu.
Bardzo proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prędkość spadających kropel deszczu

Post autor: korki_fizyka »

Dżoana256 pisze: 14 lis 2021, 14:58 v=313,049 m/s
Takie krople by nas pozabijały :(
Dżoana256 pisze: 14 lis 2021, 14:58 b) Obliczyłam tylko tyle, że masa kropli jest równa 3,351*10^-11 kg, dalej nie mam pomysłu
żle \(m = 3,35\cdot 10^{-5} \ kg\)

\(F_w = 0\)

do pkt. b) zastosuj siłę Stokesa

i naucz się używać TeX'a.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ