Oblicz wartości k funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mariannnnnnnno
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 15:50
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Oblicz wartości k funkcji

Post autor: Mariannnnnnnno »

Oblicz, dla jakich wartości k funkcja określona wzorem: \(f(x)=(1- \frac{3k+2}{4})x+3 \)
a)jest rosnąca
b)jest funkcją o wykresie przechodzącym przez punkt \(P(-1,2)\)
c)równoległa do wykresu funkcji \(y= \frac{4}{5}x+1 \)

Nie jestem pewny swoich odpowiedzi..
moje wyniki to:
dla a)\(k< \frac{2}{3} \)
dla b)\(k= \frac{2}{3} \)
dla c)\(k= -\frac{2}{5} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartości k funkcji

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 18:39 Oblicz, dla jakich wartości k funkcja określona wzorem: \(f(x)=(1- \frac{3k+2}{4})x+3 \)
a)jest rosnąca

c)równoległa do wykresu funkcji \(y= \frac{4}{5}x+1 \)

Nie jestem pewny swoich odpowiedzi..
moje wyniki to:
dla a)\(k< \frac{2}{3} \)

dla c)\(k= -\frac{2}{5} \)
jest w porządku
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Oblicz wartości k funkcji

Post autor: Jerry »

Odpowiedziałbym tak samo!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartości k funkcji

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 18:39 Oblicz, dla jakich wartości k funkcja określona wzorem: \(f(x)=(1- \frac{3k+2}{4})x+3 \)

b)jest funkcją o wykresie przechodzącym przez punkt \(P(-1,2)\)
[/tex]

Nie jestem pewny swoich odpowiedzi..
moje wyniki to:

dla b)\(k= \frac{2}{3} \)
\((1-\frac{3k+2}{4})\cdot (-1)+3=2\\
-1+\frac{3k+2}{4}=-1\\
\frac{3k+2}{4}=0\\
3k+2=0\\
k=-\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Mariannnnnnnno
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 15:50
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartości k funkcji

Post autor: Mariannnnnnnno »

eresh pisze: 13 lis 2021, 18:45
Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 18:39 Oblicz, dla jakich wartości k funkcja określona wzorem: \(f(x)=(1- \frac{3k+2}{4})x+3 \)

b)jest funkcją o wykresie przechodzącym przez punkt \(P(-1,2)\)
[/tex]

Nie jestem pewny swoich odpowiedzi..
moje wyniki to:

dla b)\(k= \frac{2}{3} \)
\((1-\frac{3k+2}{4})\cdot (-1)+3=2\\
-1+\frac{3k+2}{4}=-1\\
\frac{3k+2}{4}=0\\
3k+2=0\\
k=-\frac{2}{3}\)
faktycznie pomyliłem znaki :D
ODPOWIEDZ