Narysuj wykres funkcji f(x)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mariannnnnnnno
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 15:50
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Narysuj wykres funkcji f(x)

Post autor: Mariannnnnnnno »

Narysuj wykres funkcji i wyznacz miejsca zerowe

\(f(x)=\begin{cases}2x+5,\;x<-2\\x+3\;, -2\leq x< 1\\2x+1,\;x\geq 1\end{cases}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Narysuj wykres funkcji f(x)

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 16:58 Narysuj wykres funkcji i wyznacz miejsca zerowe

\(f(x)=\begin{cases}2x+5,\;x<-2\\x+3\;, -2\leq x< 1\\2x+1,\;x\geq 1\end{cases}\)
obrazek.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Narysuj wykres funkcji f(x)

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 16:58 Narysuj wykres funkcji i wyznacz miejsca zerowe

\(f(x)=\begin{cases}2x+5,\;x<-2\\x+3\;, -2\leq x< 1\\2x+1,\;x\geq 1\end{cases}\)
Miejsca zerowe:

1. dla \(x\in (-\infty, -2)\)
\(2x+5=0\\
2x=-5\\
x=-\frac{5}{2}\in (-\infty, -2)\)


2. dla \(x\in [-2,1)\)
\(x+3=0\\
x=-3\notin [-2,1)\)

brak miejsc zerowych w tym przedziale

3. dla \(x\geq 1\)
\(2x+1=0\\
2x=-1\\
x=-\frac{1}{2}\notin [1,\infty)\)

brak miejsc zerowych w tym przedziale

Odpowiedź: Jedyne miejsce zerowe to \(x=-\frac{5}{2}\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ