Cześć, potrzebuję sposobu na rozwiązanie tego zadania, niekoniecznie samego rozwiązania.
\(4( \log_2^2{ \cos x}) + \log_2(1 + \cos 2x) = 3\)
Równanie logarytmiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Równanie logarytmiczne
\( 1 + \cos (2x) = \sin ^2x + \cos^2x + \cos ^2x - \sin^2x = 2 \cos ^2x \)
To:
\( \log_2 (1 + \cos(2x)) = 1 + \log_2 (\cos ^2x) \)
To:
\( \log_2 (1 + \cos(2x)) = 1 + \log_2 (\cos ^2x) \)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2021, 15:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem "zgubione" podstawy logarytmu
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem "zgubione" podstawy logarytmu