Równanie logarytmiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Równanie logarytmiczne

Post autor: viGor027 »

\( 2\log^2_4{(\frac{x+4}{x-5})} + \log_4{(\frac{x-5}{x+4})} \le 1 \)

Cześć, potrzebuję podpowiedzi jak uporać się z tym, że wyrażenia logarytmowane są "odwrócone", przez co podstawienie nie zadziała, a przez te dwójkę i kwadrat w pierwszym logarytmie nie da się też tego zsumować - chętnie bym się dowiedział jaki jest na to sposób :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie logarytmiczne

Post autor: panb »

Ale jest wzór, który to załatwia.\[ \log_pa=-\log_p\frac{1}{a}\]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie logarytmiczne

Post autor: panb »

Wtedy będziesz miał:
\[ 2 \left(\log_4\frac{x+4}{x-5} \right) ^2-\log_4\frac{x+4}{x-5}<1 \]

Pamiętaj o dziedzinie!
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Równanie logarytmiczne

Post autor: viGor027 »

panb pisze: 07 lis 2021, 14:11 Wtedy będziesz miał:
\[ 2 \left(\log_4\frac{x+4}{x-5} \right) ^2-\log_4\frac{x+4}{x-5}<1 \]

Pamiętaj o dziedzinie!
Jasne, dziękuję, właśnie tak czułem, że przecież muszę znać twierdzenie, które załatwi problem, natomiast nie rzuciło mi się ono w oczy, dzięki :)
ODPOWIEDZ