równanie z niewiadomą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równanie z niewiadomą
Rozwiąż równanie z niewiadomą x: \(m^4x+2-m^2=4x\). Zbadaj liczbę rozwiązań tego równania w zależności od wartości parametru \(m\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: równanie z niewiadomą
\(m^4x+2-m^2=4x\\
m^4x-4x=m^2-2\\
x(m^4-4)=m^2-2\\
x(m^2+2)(m^2-2)=m^2-2\\\)
równanie ma jedno rozwiązanie, gdy \(m^2-2\neq 0\So m\neq \sqrt{2}\;\;\;m\neq -\sqrt{2}\)
\(x=\frac{1}{m^2+2}\)
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdy \(m^2-2=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3552
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: równanie z niewiadomą
\(m^4x+2-m^2=4x\\
(m^4-4)x=m^2-2\\
\begin{cases}m\in\{-\sqrt[4]4;\sqrt[4]4\} \\ x\in\rr\end{cases} \vee\begin{cases}m\in\rr\setminus\{-\sqrt[4]4;\sqrt[4]4\} \\ x={m^2-2\over m^4-4}={1\over m^2+2}\end{cases}\).
Pozdrawiam
(m^4-4)x=m^2-2\\
\begin{cases}m\in\{-\sqrt[4]4;\sqrt[4]4\} \\ x\in\rr\end{cases} \vee\begin{cases}m\in\rr\setminus\{-\sqrt[4]4;\sqrt[4]4\} \\ x={m^2-2\over m^4-4}={1\over m^2+2}\end{cases}\).
Pozdrawiam