potęgowanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

potęgowanie

Post autor: RedSun92 »

Ile jest równa liczba \((2^6)^7:8^1^3\)
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

\((2^6)^7=2^{42}\)
\(8^{13}=2^{39}\)
i teraz mamy
\((2^6)^7 \cdot 8^{-13}=2^{42} \cdot 2^{-39}=2^3=8\)
ODPOWIEDZ