Narysuj zbiór w układzie współrzędnych

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aage13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 paź 2021, 19:27
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Narysuj zbiór w układzie współrzędnych

Post autor: aage13 »

a) {\({ (x,y)\in\mathbb{R}^2 :|x|+|y|\le 1 } \)}
b) {\((x,y)\in\mathbb{R}^2 : y^2=x\)}
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Narysuj zbiór w układzie współrzędnych

Post autor: Jerry »

aage13 pisze: 20 paź 2021, 23:19 a) {\({ (x,y)\in\mathbb{R}^2 :|x|+|y|\le 1 } \)}
Rozpatrz ćwiartkami, np. w pierwszej: \(x+y\le 1\). Ostatecznie powinnaś otrzymać kwadrat o wierzchołkach \((-1,0),(0,-1),(1,0),(0.4)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Narysuj zbiór w układzie współrzędnych

Post autor: Jerry »

aage13 pisze: 20 paź 2021, 23:19 b) {\((x,y)\in\mathbb{R}^2 : y^2=x\)}
To parabola normalna o ramionach otwartych w prawo, po prostu stablicuj!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ