Hej! Czy ktoś byłby w stanie, po krótce, wytłumaczyć mi zamiane jednostek ciśnienia oraz wytrzymałości?
Np, przeliczenie \(1 \frac{kN}{cm^3} \) na 1 Pa (\( \frac{N}{m^2}) \)?
Z góry dziękuje, niestety w liceum nie rozszerzałam fizyki, a wymagają tego na studiach:)
Zamiana jednostek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zamiana jednostek
To raczej z gimnazjum...
\(1 \frac{\text{kN}}{\text{cm}^2}=1{1000\text{ N}\over (0,01\text{ m})^2} ={1000\over0,0001}{\text{ N}\over \text{m}^2}=\ldots\)
Pozdrawiam
[edited] teraz zauważyłem:
\(1 \frac{\text{kN}}{\text{cm}^2}=1{1000\text{ N}\over (0,01\text{ m})^2} ={1000\over0,0001}{\text{ N}\over \text{m}^2}=\ldots\)
Pozdrawiam
[edited] teraz zauważyłem:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zamiana jednostek
Już nie ma gimnazjum
\(1\ \frac{kN}{cm^2} =1\ \frac{10^3\ N}{10^{-4} m^2}=1 \cdot 10^7 \ Pa = 10 \ MPa\)
\(1\ \frac{kN}{cm^2} =1\ \frac{10^3\ N}{10^{-4} m^2}=1 \cdot 10^7 \ Pa = 10 \ MPa\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zamiana jednostek
Ale to nie student tylko uczeń szkoły średniej na pewno nie pogimnazjalnej, przynajmniej w takim dziale umieścił swój "problem"
Miłego wieczoru!
Miłego wieczoru!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zamiana jednostek
Jeżeli takie "problemy" są teraz na studiach, to...ja wysiadam
PS post znajduje się w dziale "szkoła średnia" i tak go potraktowałem.
PS post znajduje się w dziale "szkoła średnia" i tak go potraktowałem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl