Witam! Czy mogę liczyć na pomoc z tym zadaniem? Szczególnie zależy mi na podpunkcie b).
Na dwóch izolujących nitkach o jednakowych długościach l=0,4 m zaczepionych na jednym punkcie zawieszono dwie małe identyczne kulki przewodzące o masie m=0,5 g każda. Po naelektryzowaniu jednakowym ładunkiem kulki oddaliły się od siebie na odległość r=0,1 m.
a) Wymień siły działające na każdą kulkę.
b) Oblicz ładunek każdej kulki.
Próbowałam policzyć Fc z podobieństwa trójkątów prostokątnych Q/h = Fc/0,5r, a później wartość podstawić do wzoru na tę siłę, ale wynik wychodzi inny niż w odpowiedziach.
Odpowiedź do b) q=5,3 • 10*(-8)
Pole elektrostatyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 lut 2021, 11:24
- Podziękowania: 8 razy
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pole elektrostatyczne
Porównaj
\(\tg \alpha = \frac{F_{el}}{Q} = \frac{kq^2}{mgr^2}\)
z
\(\tg\alpha=\frac{r}{2\sqrt{l^2 - (\frac{r}{2})^2}}\)
\(\tg \alpha = \frac{F_{el}}{Q} = \frac{kq^2}{mgr^2}\)
z
\(\tg\alpha=\frac{r}{2\sqrt{l^2 - (\frac{r}{2})^2}}\)
Odp.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2021, 15:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pole elektrostatyczne
PS szczególnie zależy nam żebyś opanowała TEX'a
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl