Odwracanie ułamka w nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Odwracanie ułamka w nierówności

Post autor: viGor027 »

Hejka, czy taka operacja jest prawidłowa ?

\(\frac{1}{x^{3}-x} \le \frac{1}{|x|}\)

\(x^{3}-x \ge |x|\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Odwracanie ułamka w nierówności

Post autor: Icanseepeace »

\( -\frac{1}{2} \leq 1 \So -2 \geq 1 \) ?
ODPOWIEDZ