Udowodnij, że AʌB=B ⟺ B<A

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fat0b
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2021, 09:38
Płeć:

Udowodnij, że AʌB=B ⟺ B<A

Post autor: fat0b »

Jak to udowodnić?
Takie proste i logiczne a nie wiem jak to rozpisać. Zakładam, że:
\(B\subset A \text{ więc } A\cap B\nad{?}{=}B\\
A\cap B=B\\
B\cap B=B\\
B=B\)


to ma sens?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2021, 11:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Udowodnij, że AʌB=B ⟺ B<A

Post autor: Jerry »

Tak miało być, jak poprawiłem? Następnym razem w takiej sytuacji - śmietnik
fat0b pisze: 15 paź 2021, 09:52 to ma sens?
Dla mnie - nie ma. Ja bym wykorzystał definicję inkluzji i mnogościowego iloczynu

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ