Rozwiąż równanie
\(\sin^{2021} x+\cos^{2021} x = 1\)
2021 powinno być w wykładniku, ale nie wiem jak to zapisać
Edit: poprawiono zapis
Kacper218
równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
Możemy założyć: \( \sin x \geq 0 \wedge \cos x \geq 0 \) ponieważ w przeciwnym przypadku równanie jest sprzeczne(uzasadnienie głównie opiera się na zbiorze wartości funkcji \( \sin x \) oraz \( \cos x \), więc zostawiam je jako ćwiczenie.)
Dla \( x \in [0,1] \) mamy następującą nierówność: \( x^n \leq x^2 \) dla \( n > 2 \).
Przy czym równośc zachodzi tylko gdy \( x = 0 \vee x = 1 \). Dlatego:
\( \sin ^n x + \cos ^n x \leq \sin ^2x + \cos ^2x = 1 \) dla dowolnego \( n > 2 \) przy czym równość zajdzie gdy:
\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = 1) \) (dwa pozostałe przypadki nie spełniają jedynki trygonometrycznej, więc je pomijam).
W tym zadaniu wystarczy wybrać \( n = 2021 \).
Dla \( x \in [0,1] \) mamy następującą nierówność: \( x^n \leq x^2 \) dla \( n > 2 \).
Przy czym równośc zachodzi tylko gdy \( x = 0 \vee x = 1 \). Dlatego:
\( \sin ^n x + \cos ^n x \leq \sin ^2x + \cos ^2x = 1 \) dla dowolnego \( n > 2 \) przy czym równość zajdzie gdy:
\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = 1) \) (dwa pozostałe przypadki nie spełniają jedynki trygonometrycznej, więc je pomijam).
W tym zadaniu wystarczy wybrać \( n = 2021 \).
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: równanie trygonometryczne
Albo:
\(\sin^{2021} x+\cos^{2021} x = 1\)
w \(D=\rr\) jest równoważne
\(\sin^{2021} x+\cos^{2021} x = \cos^2x+\sin^2x\\
\sin^2x(1-\sin^{2019}x)+\cos^2x(1-\cos^{2019}x)=0\)
Lewa strona jest sumą iloczynów nieujemnych czynników, zatem, aby zaszła równość, musi
\( \begin{cases}\sin^2x(1-\sin^{2019}x)=0\\ \cos^2x(1-\cos^{2019}x)=0 \end{cases} \\
\begin{cases}\sin^2x=0\\ \cos^2x=0 \end{cases} \vee \begin{cases}\sin^2x=0\\ 1-\cos^{2019}x=0 \end{cases}\vee \begin{cases}1-\sin^{2019}x=0\\ \cos^2x=0 \end{cases} \vee\begin{cases}1-\sin^{2019}x=0\\ 1-\cos^{2019}x=0 \end{cases}\\
x\in\emptyset\vee \cos x=1\vee \sin x=1\vee x\in\emptyset\)
i do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam
PS.
\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = \color{red}{0}) \)
\(\sin^{2021} x+\cos^{2021} x = 1\)
w \(D=\rr\) jest równoważne
\(\sin^{2021} x+\cos^{2021} x = \cos^2x+\sin^2x\\
\sin^2x(1-\sin^{2019}x)+\cos^2x(1-\cos^{2019}x)=0\)
Lewa strona jest sumą iloczynów nieujemnych czynników, zatem, aby zaszła równość, musi
\( \begin{cases}\sin^2x(1-\sin^{2019}x)=0\\ \cos^2x(1-\cos^{2019}x)=0 \end{cases} \\
\begin{cases}\sin^2x=0\\ \cos^2x=0 \end{cases} \vee \begin{cases}\sin^2x=0\\ 1-\cos^{2019}x=0 \end{cases}\vee \begin{cases}1-\sin^{2019}x=0\\ \cos^2x=0 \end{cases} \vee\begin{cases}1-\sin^{2019}x=0\\ 1-\cos^{2019}x=0 \end{cases}\\
x\in\emptyset\vee \cos x=1\vee \sin x=1\vee x\in\emptyset\)
i do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam
PS.
Bad click, powinno byćIcanseepeace pisze: ↑13 paź 2021, 16:13 ...\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = 1) \) ...
\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = \color{red}{0}) \)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
Racja. Nie zauważyłem tego. Mój błąd.Jerry pisze: ↑13 paź 2021, 18:08 PS.Bad click, powinno byćIcanseepeace pisze: ↑13 paź 2021, 16:13 ...\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = 1) \) ...
\( (\sin x = 1 \wedge \cos x = 0) \vee (\cos x = 1 \wedge \sin x = \color{red}{0}) \)
Dla nieparzystego tak, ale dla parzystego wnioskowanie:anilewe_MM pisze: ↑13 paź 2021, 20:10 Dziękuję, zrozumiałam i skończe. To dla każdego n będzie tak samo?
nie jest poprawne, więc tutaj należy trochę uzasadnienie rozszerzyć (na przykład skorzystać z parzystości funkcji)Icanseepeace pisze: ↑13 paź 2021, 16:13 Możemy założyć: \( \sin x \geq 0 \wedge \cos x \geq 0 \) ponieważ w przeciwnym przypadku równanie jest sprzeczne(uzasadnienie głównie opiera się na zbiorze wartości funkcji \( \sin x \) oraz \( \cos x \), więc zostawiam je jako ćwiczenie.)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: równanie trygonometryczne
Dla \(n=1\) postępujemy tak, jak w moim drugim poście wątku https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=32&t=95504
Dla \(n=2\) równanie jest tożsamościowe
Dla \(n\ge3\) nieparzystych - pisał już Icanseepeace
Dla \(n\ge4\) parzystych w moim rozwiązaniu pojawia się różnica w ostatnim wierszu (zapiszę przykładowo dla \(n=6\))
\(\ldots\\ \begin{cases}\sin^2x=0\\ \cos^2x=0 \end{cases} \vee \begin{cases}\sin^2x=0\\ 1-\cos^{4}x=0 \end{cases}\vee \begin{cases}1-\sin^{4}x=0\\ \cos^2x=0 \end{cases} \vee\begin{cases}1-\sin^{4}x=0\\ 1-\cos^{4}x=0 \end{cases}\\
x\in\emptyset\vee \color{blue}{\sin x=0}\vee \color{blue}{\cos x=0}\vee x\in\emptyset\)
Zauważ, że patent (w wersji mieszanej) działa również w przypadku np. \(\sin^7x+\cos^8x=1\)
Pozdrawiam