Przekształcenie równania do postaci liniowej

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anieczqa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 paź 2021, 15:04
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Przekształcenie równania do postaci liniowej

Post autor: anieczqa »

Przekształć równanie: \(K=\log_5(A\cdot C+B)\), gdzie \(A, B\) to stałe do postaci liniowej \(y=ax+b\).
Ostatnio zmieniony 05 paź 2021, 16:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Przekształcenie równania do postaci liniowej

Post autor: Jerry »

Czy chodzi Ci o
\(K=\log_5(A\cdot C+B)\iff A\cdot C+B=5^K\)
:?:

Pozdrawiam
anieczqa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 paź 2021, 15:04
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Przekształcenie równania do postaci liniowej

Post autor: anieczqa »

Dziękuję za odpowiedź, też tak to właśnie przekształciłam, ale nie wiem czy jest to poprawne, bo następnie mam serię pomiarów K i C i muszę wyznaczyć metodą najmniejszych kwadratów współczynniki a i b oraz przedziały ufności i narysować wykres.
Czy dla takiego przekształcenia moje y=5^{K}, a x=C i w Excelu mogę stworzyć tego wykres z liniową linią trendu i z dodatku Analizy danych otrzymać wartość współczynników a i b?
ODPOWIEDZ