Zadanie 3.8
Kula o masie 2 kg i promieniu 4 cm obraca się wokół osi przechodzącej przez jej środek. Ile obrotów na minutę wykonuje kula, jeśli jej energia kinetyczna jest równa 100 mJ?
Zadanie 3.9
Bryła o momencie bezwładności 30 kg × m², obracająca się ruchem jednostajnym, ma energię kinetyczną 240 J. a) Oblicz kąt, o który obróci się bryła w czasie 5 sekund.
b) Ile pełnych obrotów wykona bryła w tym czasie?
Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
Dane:
- \(m=2 kg\\
r=4 cm=2\cdot10^{-2} m\\
E_k=100 mJ=100\cdot10^{-3}J=10^{-1}J\)
\(I= \frac{2}{5}mr^2 \) to moment bezwładności kuli względem osi przechodzącej przez jej środek
\(\omega=2\pi f\) - prędkość kątowa i jej zależność od szukanej częstotliwości.
Reasumując
\[E_k= \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{5}mr^2 \cdot \omega^2 \So \omega= \sqrt{ \frac{5E_k}{mr^2} } \]
Po wstawieniu danych otrzymujemy \(\omega=12,5 \So f= \frac{\omega}{2\pi}\approx 2 \frac{\text{obr}}{s} =120 \frac{\text{obr.}}{min} \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
a) \(\alpha = \omega\cdot t = 20\ rad\)
b) n = 3 obroty
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl