Turysta wjechał pod górę rowerem z szybkością 98 km/h oraz zjechał z góry tą samą trasą z szybkością cztery razy większą.
A) Z jaką średnią prędkością jechał rowerzysta?
B) Oblicz długość przebytej trasy, jeśli jazda z góry trwaļa 15 minut.
Zadanie tekstowe, prędkość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie tekstowe, prędkość
Niech \(v\) będzie prędkością pod górę (nie przejdzie mi przez klawiaturę 98 km/h).
\(v_{sr}= \frac{2s}{t} \), gdzie s - droga pod górę (i z góry), t -całkowity czas
\(t=t_1+t_2\), gdzie\( t_1\) - czas pod górę, \(t_2\) - czas z góry
\(t_1= \frac{s}{v},\,\,\, t_2= \frac{s}{4v} \So t= \frac{s}{v}+\frac{s}{4v}= \frac{5s}{4v} \)
W takim razie :\[v_{sr}= \frac{2s}{ \frac{5s}{4v} }= \frac{8}{5}v =1,6v \]
Za \(v\) wstaw sobie co tam chcesz.
\(v_{sr}= \frac{2s}{t} \), gdzie s - droga pod górę (i z góry), t -całkowity czas
\(t=t_1+t_2\), gdzie\( t_1\) - czas pod górę, \(t_2\) - czas z góry
\(t_1= \frac{s}{v},\,\,\, t_2= \frac{s}{4v} \So t= \frac{s}{v}+\frac{s}{4v}= \frac{5s}{4v} \)
W takim razie :\[v_{sr}= \frac{2s}{ \frac{5s}{4v} }= \frac{8}{5}v =1,6v \]
Za \(v\) wstaw sobie co tam chcesz.