ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

ciągi

Post autor: puxux »

Ciąg \((4, x ,y)\) jest ciągiem geometrycznym, a ciąg \((y, 13, x+y+2) \)jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz \(x \) i \(y \) oraz wyznacz te ciągi
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

puxux pisze: 11 wrz 2021, 12:54 Ciąg \((4, x ,y)\) jest ciągiem geometrycznym, a ciąg \((y, 13, x+y+2) \)jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz \(x \) i \(y \) oraz wyznacz te ciągi

\(13=\frac{y+x+y+2}{2}\\
13=\frac{2y+x+2}{2}\\
26=2y+x+2\\
24-2y=x\)


\(x^2=4y\\
(24-2y)^2=4y\\
576-96y+4y^2=4y\\
4y^2-100y+576=0\\
y=16\;\; \wedge \;\;x=-8\\
y=9\;\;\wedge\;\;x=6
\)


geometryczny: \((4,-8,16)\), arytmetyczny \((16,13,10)\)
lub
geometryczny \((4,6,9)\), arytmetyczny \((9,13,17)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

Re: ciągi

Post autor: puxux »

a czy drugim rozwiazaniem tego drugiego rownania kwadratowego nie powinno być y=16 i x=8?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

puxux pisze: 11 wrz 2021, 14:19 a czy drugim rozwiazaniem tego drugiego rownania kwadratowego nie powinno być y=16 i x=8?
tak, "zjadło" mi jedynkę :)
już poprawiam :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ