2. Z wektorów äib o wartościach |a| = |b| = 1 utworzono iloczyn wektorowy c = a × b o wartości | c|= √3/2 Na rysunku 1.3 przedstawiono wektory a i c. Przerysuj rysunek do zeszytu i dorysuj wektor 2 .
Nie rozumiem tych wektorów. Umie to ktoś?
Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2862
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 1262 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
Wektor b , a nie wektor 2) jest zaczepiony w tym samym punkcie co wektor a, a kąt między nimi to 60 lub 120 stopni.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 23 mar 2021, 21:54
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Fizyka
Wkradł się mały błąd tam, tylko mam pytanie jak mam to obliczyć? Czy to tak na oko zrobić ?
-
- Fachowiec
- Posty: 2862
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 1262 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
Długość wektora b jest podana, a kąt wyliczasz tak:
\( |\vec{c}|=| \vec{a} \times \vec{b} | = |\vec{a}| \cdot | \vec{b} | \cdot \sin (\angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} ) \\
\frac{ \sqrt{3} }{2} =1 \cdot 1 \cdot \sin (\angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} )\\
\angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} = \frac{ \pi }{3} \ \ \vee \ \ \angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} = \frac{ 2\pi }{3} \)
Na rysunku kąt mierzysz od wektora a przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
\( |\vec{c}|=| \vec{a} \times \vec{b} | = |\vec{a}| \cdot | \vec{b} | \cdot \sin (\angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} ) \\
\frac{ \sqrt{3} }{2} =1 \cdot 1 \cdot \sin (\angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} )\\
\angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} = \frac{ \pi }{3} \ \ \vee \ \ \angle \left\{ \vec{a} , \vec{b} \right\} = \frac{ 2\pi }{3} \)
Na rysunku kąt mierzysz od wektora a przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.