Zadanie: średnia arytmetyczna trzech kolejnych liczb pierwszych jest równa 10 i jedna trzecia.
Moje pytanie: jak zapisać trzy kolejne liczby pierwsze za pomocą wyr. algebraicznych.
zad. 7/218-zbiór zadań -matematyka z plusem-2017
liczby pierwsze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 sie 2021, 12:13
- Podziękowania: 5 razy
-
- Guru
- Posty: 17555
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: liczby pierwsze
Nie da się. Ale nie ma takiej potrzeby .
Pierwsze liczby pierwsze to 2,3,5,7,11,13,17,19,23 . wśród nich trzeba szukać rozwiązania :
\( \frac{p_1+p_2+p_3}{3}= \frac{31}{3} \)
Jest to 7,11,13
Pierwsze liczby pierwsze to 2,3,5,7,11,13,17,19,23 . wśród nich trzeba szukać rozwiązania :
\( \frac{p_1+p_2+p_3}{3}= \frac{31}{3} \)
Jest to 7,11,13