Sprawdzić czy dany układ równań ma rozwiązanie. Jeśli tak określić wymiar zbioru rozwiązań oraz opisać ten zbiór. Jeśli wymiar zbioru jest większy od zera, zastosować opis parametryczny. Sprawdźic poprawność rozwiązania. \(\begin{cases}-x+5y+4z=2\\ x-5y-3z=-4\\ - 2x+10y+7z=6\end{cases}\)
Obliczylem rzędy obu macierzy podstawowej i uzupełnionej w obu przypadkach wyszło mi dwa, niewiadomych jest 3 zatem układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań, ale nie wiem jak mam opisać dalsza część.
Układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Układ równań
Skreślając równanie które nie brało udziału w liczeniu rzędu (gdyż się wyzerowało jako kombinacja liniowa pozostałych równań) dostajesz układ
\(\begin{cases}-x+5y+4z=2\\ x-5y-3z=-4\end{cases}\)
a to jest postać krawędziowa równania prostej.
\(\begin{cases}-x+5y+4z=2\\ x-5y-3z=-4\end{cases}\)
a to jest postać krawędziowa równania prostej.
Re: Układ równań
Ok dzięki a co z tą częścią "Jeśli tak określić wymiar zbioru rozwiązań oraz opisać ten zbiór."?