Treść zadania: Podnośnik może podnosić ciężar o masie 150kg z przyspieszeniem a, które nie powoduje jeszcze zerwania się liny. Z takim samym przyspieszeniem, co do wartości bezwzględnej można opuszczać ciężar o masie 650 kg. Jaką maksymalną masę można podnosić lub opuszczać za pomocą takiego podnośnika ze stałą prędkością?
Ułożyłem takie, dwa równania
\( \begin{cases}
N_1 = m_1(a + g)\\
N_2 = m_2(g - a)
\end{cases} \)
Dalej niestety nie rozumiem dlaczego w niektórych rozwiązaniach w internecie obie siły naciągu nici są sobie równe. Czy byłby ktoś w stanie mi to w jasny sposób wytłumaczyć oraz przedstawić tok rozumowania tego zadania ? Pozdrawiam.
Dynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2678
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 1402 razy
Re: Dynamika
Rozerwanie liny powoduje siła, ...
... interesuje Cię jej największa wartość i jest ona wspólna dla obydwu sytuacji! Zatem \(N_1=N_2\).
Ja bym przyjął \(m_1=m_2\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Expert
- Posty: 6152
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1415 razy
- Płeć:
Re: Dynamika
Masy nie są przecież jednakowe:
\(m_1 = 150\ kg\)
\(m_2 = 650\ kg\),
natomiast faktyczne siły naciągu są jednakowe i maksymalne, po ich przyrównaniu wyznaczamy przyspieszenie: \(a =\frac{m_2 - m_1}{m_1 + m_2}g\)
oraz
\( N = \frac{2m_1m_2g}{m_1+m_2}\), która przy ruchu jednostajnym ma się równać ciężarowi podnoszonej masy \(M = \frac{2m_1m_2}{m_1+m_2}\approx 244\ kg \)
\(m_1 = 150\ kg\)
\(m_2 = 650\ kg\),
natomiast faktyczne siły naciągu są jednakowe i maksymalne, po ich przyrównaniu wyznaczamy przyspieszenie: \(a =\frac{m_2 - m_1}{m_1 + m_2}g\)
oraz
\( N = \frac{2m_1m_2g}{m_1+m_2}\), która przy ruchu jednostajnym ma się równać ciężarowi podnoszonej masy \(M = \frac{2m_1m_2}{m_1+m_2}\approx 244\ kg \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2678
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 1402 razy
Re: Dynamika
Masz rację! Kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem... wakacje

Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając