Prste równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Boyce
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 14 cze 2021, 10:25
Płeć:

Prste równanie trygonometryczne

Post autor: Boyce »

Niech \( \cos 40^∘=m\). Wskaż liczbę równą \( \cos 230^∘\).
Prawidłowa odpowiedź to [zapis nieczytelny]
Czy mógłby mi ktoś to rozpisać, krok po kroku?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2021, 21:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Prste równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

\( \cos 230^\circ=\cos (270^\circ-40^\circ)=-\sin 40^\circ=-(+\sqrt{1-\cos^240^\circ})=-\sqrt{1-m^2}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ