czy tą nierówność:
\(sin \alpha \times cos \alpha -1 \le cos \alpha -sin \alpha\)
można przekształcić do postaci:
\(sin \alpha +cos \alpha \le 0\)
??
przekształcenie nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(sin \alpha cos \alpha -1 \le cos \alpha -sin \alpha\)
\(sin \alpha cos \alpha -1 - cos \alpha +sin \alpha\le0\)
\((sin \alpha cos \alpha - cos \alpha) +(sin \alpha-1)\le0\)
\(cos\alpha(sin \alpha - 1) +(sin \alpha-1)\le0\)
\((sin \alpha - 1)(cos\alpha+1)\le0\)
\(sin \alpha cos \alpha -1 - cos \alpha +sin \alpha\le0\)
\((sin \alpha cos \alpha - cos \alpha) +(sin \alpha-1)\le0\)
\(cos\alpha(sin \alpha - 1) +(sin \alpha-1)\le0\)
\((sin \alpha - 1)(cos\alpha+1)\le0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Wykaż, że jeżeli trójkąt nie jest rozwartokątny, oraz miara jednego z jego kątów spełnia warunek \(sin \alpha +cos \alpha \le \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha -2}\) to trójkąt ten jest prostokątny.
To jest zadanie jedne z matur próbnych. Rozwiązanie jest nieco inne, sam doszedłem do powyższego i nie wiem czy dobrze, jak to dalej udowodnić?
To jest zadanie jedne z matur próbnych. Rozwiązanie jest nieco inne, sam doszedłem do powyższego i nie wiem czy dobrze, jak to dalej udowodnić?