Zbieznosc jednostajna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Zbieznosc jednostajna

Post autor: dom1ns00 »

Zbadać czy szereg funkcyjny \(\displaystyle \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{nx + 1}{3n^2 + 2n + 1} \cdot \sin( \frac{x}{n}) \) jest zbieżny jednostajnie na \([0,2]\).
Ostatnio zmieniony 30 cze 2021, 22:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu;
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 438
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zbieznosc jednostajna

Post autor: Icanseepeace »

Jest.
Przedział został tak dobrany aby wszystkie wyrazy były dodatnie.
Wystarczy skorzystać z nierówności Jordana i kryterium Weierstrass'a.
ODPOWIEDZ