Wyznaczyć ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Wyznaczyć ekstrema funkcji

Post autor: alanowakk »

Wyznaczyć ekstrema funkcji \(z=f(x,y)\) gdy zmienne \(x\) i \(y\) łączy warunek \(g(x,y)=0\)
a) \(f(x,y)=xy,g(x,y)=4x^2+9y^2-1\)
b) \(f(x,y)=x^3+y^2+x,g(x,y)=x^2+y^2-1\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć ekstrema funkcji

Post autor: grdv10 »

Należy zastosować metodę Lagrange'a.
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć ekstrema funkcji

Post autor: alanowakk »

Nie mogę coś wyliczyć punktów w podpunkcie b
ODPOWIEDZ