Wyrażenie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mi1541
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2010, 20:45

Wyrażenie

Post autor: mi1541 »

\(\frac{3}{x-3} - \frac{x}{x+1}\)
zapisz w postaci ilorazu dwóch wielomianów.


Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{3}{x-3} - \frac{x}{x+1} = \frac{3(x+1)}{(x+1)(x-3)} - \frac{x(x-3)}{(x+1)(x-3)} = \frac{3(x+1)-x(x-3)}{(x+1)(x-3)}=...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ