Siła i przyspieszenie dośrodkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sandra99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2021, 12:47
Podziękowania: 3 razy

Siła i przyspieszenie dośrodkowe

Post autor: Sandra99 »

Ile wynosi przyspieszenie dośrodkowe ciała o masie \(m = 1 kg\) poruszającego się po okręgu o promieniu \(p = 1 m\) z prędkością kątową \(w = 10 s^{-1} \)?
Ile wynosi siła dośrodkowa?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Siła i przyspieszenie dośrodkowe

Post autor: Jerry »

Zajrzałem
i wywnioskowałem
\(F_d=|\vec{F_d}|=|-m\omega^2\vec r|=m\omega^2r=\ldots\)
ponadto
\(a_d={F_d\over m}=\omega^2r=\ldots\)

Pozdrawiam
Sandra99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2021, 12:47
Podziękowania: 3 razy

Re: Siła i przyspieszenie dośrodkowe

Post autor: Sandra99 »

\(a_r= 0.01 \frac{m} {s^{2}}\)
\(F_d = 0.01 N\)
Dobrze wyszło?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła i przyspieszenie dośrodkowe

Post autor: korki_fizyka »

Sandra99 pisze: 20 cze 2021, 16:03 \(a_r= 0.01 \frac{m} {s^{2}}\)
\(F_d = 0.01 N\)
Dobrze wyszło?
\(10^4 \)razy więcej, poza tym w Polsce to oddzielania części dziesiętnej od całkowitej używa się przecinka a nie kropki :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ