Optyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
POMÓŻCIEMIBŁAGAM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Optyka

Post autor: POMÓŻCIEMIBŁAGAM »

Wklęsłe zwierciadło kuliste ma ogniskową f = 40 cm. W jakiej odległości x od zwierciadła kulistego
wklęsłego należy umieścić przedmiot, aby był on odległy o d = 30 cm od swojego obrazu? Ile wynosi
wtedy odległość y obrazu od zwierciadła? Wskaż jaki obraz wówczas powstanie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: korki_fizyka »

Z czym konkretnie masz problem?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
POMÓŻCIEMIBŁAGAM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: POMÓŻCIEMIBŁAGAM »

Z całym zadaniem. Nie wiem jak to rozwiązać.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy zastosować wzór dla zwierciadła: \(\frac{1}{f} = \frac{1}{x} +\frac{1}{y}\) oraz uwzględnić warunek podany w zadaniu : \(d =|y-x|\).
O cechach obrazu doczytaj w podręczniku.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ