Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Równanie różniczkowe

Post autor: Zibi123 »

Rozwiązać równanie różniczkowe Bernoulliego postaci
\(y'-2 \sqrt{x} y=2x^2 \sqrt{y} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: korki_fizyka »

A próbowałeś podzielić przez \(\sqrt{y},\ \ y>0\) i podstawić \(z = \sqrt{y}\) :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ