Równanie z wartością bezwzględną?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KaiKayden
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2021, 16:51
Płeć:

Równanie z wartością bezwzględną?

Post autor: KaiKayden »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(a,\ a∈\rr\), dla których rozwiązaniem układu równań \( \begin{cases} 2x−3y=3−|4k|\\−3x+5y=|3k−12|−5\end{cases} \), jest para liczb o przeciwnych znakach
mam policzone współczynniki \(x\) i \(y\), tylko teraz warunek że mają być one przeciwne. Moge być tak że \(x>0\) i \(y<0\) oraz że \(x<0\) i \(y>0\) i nie wiem co mam zrobić.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2021, 21:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Równanie z wartością bezwzględną?

Post autor: Icanseepeace »

\( (x > 0 \wedge y < 0) \vee (x < 0 \wedge y > 0) \So x \cdot y < 0 \)
Podstawiasz pod \(x\) i pod \(y\) wyliczone przez siebie wartości \( x,y\) i rozwiązujesz powstałą nierówność.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Równanie z wartością bezwzględną?

Post autor: Jerry »

KaiKayden pisze: 16 cze 2021, 16:58 ... parametru \(a,\ a\in\rr\), dla których ...
Tak sformułowany problem jest bez sensu...

Pozdrawiam
KaiKayden
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2021, 16:51
Płeć:

Re: Równanie z wartością bezwzględną?

Post autor: KaiKayden »

KaiKayden pisze: 16 cze 2021, 16:58 Wyznacz wszystkie wartości parametru \(a,\ a∈\rr\), dla omegle xender których rozwiązaniem układu równań \( \begin{cases} 2x−3y=3−|4k|\\−3x+5y=|3k−12|−5\end{cases} , jest para liczb o przeciwnych znakach
mam policzone współczynniki \(x\) i \(y\), tylko teraz warunek że mają być one przeciwne. Moge być tak że \(x>0\) i \(y<0\) oraz że \(x<0\) i \(y>0\) i nie wiem co mam zrobić.\)
dziękuję mój problem został rozwiązany
ODPOWIEDZ