Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania różniczkowego.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania różniczkowego.

Post autor: cainvrd »

\(9y'' + y = 0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania różniczkowego.

Post autor: panb »

cainvrd pisze: 15 cze 2021, 16:54 \(9y'' + y = 0\)
To też proste równanie jednorodne: \(9t^2+1=0 \iff t=0\pm \frac{1}{3}i \).
Wobec tego rozwiązaniem jest funkcja \[y=e^0 \left(A\cos \frac{x}{3}+B\sin \frac{x}{3} \right) = A\cos \frac{x}{3}+B\sin \frac{x}{3} \]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć rozwiązania ogólne równania różniczkowego.

Post autor: panb »

Metodę i sposób postępowania znajdziesz pod tym linkiem
ODPOWIEDZ