Energia2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maria19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 222
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 37 razy

Energia2

Post autor: maria19 » 10 cze 2021, 08:37

Statek kosmiczny oddala się od Ziemi z II prędkością kosmiczną. Jaka jest jego całkowita energia?
Po jakim torze porusza się ten statek?
Ostatnio zmieniony 10 cze 2021, 08:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; nowy wątek traci swój sens bez info z tego wątku!

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6169
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 48 razy
Otrzymane podziękowania: 1425 razy
Płeć:

Re: Energia2

Post autor: korki_fizyka » 10 cze 2021, 09:03

\(E = E_k + E_p = \frac{mv_{II}^2}{2} -\frac{GMm}{r} = 0\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl

maria19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 222
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 37 razy

Re: Energia2

Post autor: maria19 » 10 cze 2021, 09:13

P.S. po jakiej orbicie się wtedy porusza?

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6169
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 48 razy
Otrzymane podziękowania: 1425 razy
Płeć:

Re: Energia2

Post autor: korki_fizyka » 10 cze 2021, 09:15

po paraboli
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl