Czy funkcja jest rozniczkowalna w punkcie x=0 ?
\(f(x)=(2x-5) \sqrt[3]{x^2} \)
Czy funkcja jest rozniczkowalna ?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Czy funkcja jest rozniczkowalna ?
Ponieważ
\(y'=f'(x)=\left[(2x-5) \sqrt[3]{x^2}\right]'={10\sqrt[3]{x^2}\over3}-{10\over3\sqrt[3]x} \)
to
\(f'(0)=\ldots\)
ponadto granice pochodnej w zerze są niewłaściwe i różne.
Pozdrawiam
[edited] przeczytałem post JT na innym forum i ... się z nim nie zgadzam!
\(y'=f'(x)=\left[(2x-5) \sqrt[3]{x^2}\right]'={10\sqrt[3]{x^2}\over3}-{10\over3\sqrt[3]x} \)
to
\(f'(0)=\ldots\)
ponadto granice pochodnej w zerze są niewłaściwe i różne.
Pozdrawiam
[edited] przeczytałem post JT na innym forum i ... się z nim nie zgadzam!
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Czy funkcja jest rozniczkowalna ?
Funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x= 0.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl