a) \(w_1 = -0.3 e_x - 2.0 e_y\)
kierunek wektora \(w_1\) to \( 189\)? Tylko to jest przed czy po zderzeniu?
I teraz:
b) \(w_r = (-0.3 e_x - 2.0 e_y) - (-4.4 e_x + 1.9 e_y) = 4.1 e_x - 3.9 e_y\)
Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6152
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1415 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
\(\cos \angle (oX,\vec{w_1}) = \frac{6,4}{\sqrt{6,4^2 +0^2}}= 1 \rightarrow ..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6152
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1415 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Zauważyłem, że w międzyczasie pozmieniałeś dane i oznaczenia, więc jeszcze raz ci to rozpisze żebyś zrozumiał. Opieram się na tych danych:
-przed zderzeniem
przed: \(\vec{v_1} =[6,4 ; 0,0]\ \ \vec{v_2} =[-6,7 ; -2,0]\ \frac{m}{s}\)
po: \(w_1 = 9,2\ \frac{m}{s}; \ \vec{w_1} =[w_{1x} ; w_{1y}]\ \ \vec{w_2} =[-4,4 ; 1,9]\ \frac{m}{s}\)
a) z ZZPędu:
\(m_1\vec{v_1} +m_2\vec{v_2}=m_1\vec{w_1} + m_2\vec{w_2}\),
ponieważ ruch jest na płaszczyźnie XOY, to powyższe r-nie wektorowe rozpisujemy na 2 r-na skalarne:
\(\begin{cases} 6,4m_1 -6,7m_2 = m_1w_{1x} -4,4 m_2\\ 0m_1 -2m_2 =m_1w_{1y} +1,9m_2 \end{cases}\) ,
które bez znajomości mas nie można rozwiązać, być może masy są jednakowe? wtedy upraszcza się to do:
\(\begin{cases} 6,4 -6,7 = w_{1x} -4,4\\ -2 =w_{1y} +1,9 \end{cases}\)
stąd mamy \(w_{1x} = 4,1\) i \(w_{1y} =-3,9\)
długość \(w_1 =\sqrt{4,1^2 + 3,9^2} \approx 5,7\)
i kąt jaki tworzy \(\vec{w_1}\) z dodatnią półosią OX wyniesie:
\(\cos \angle (\vec{i},\vec{w_1}) \approx \frac{4,1}{5,7} \approx 0,72 \rightarrow \angle (\vec{i},\vec{w_1}) \approx 43^o 34'\)
b) prędkość drugiej cząstki względem pierwszej po zderzeniu \(\vec{w_{12}} = \vec{w_2} -\vec{w_1}= -8,5\vec{i} +5,8\vec{j}\).
-przed zderzeniem
oraz
Dane zapiszę po swojemu:
przed: \(\vec{v_1} =[6,4 ; 0,0]\ \ \vec{v_2} =[-6,7 ; -2,0]\ \frac{m}{s}\)
po: \(w_1 = 9,2\ \frac{m}{s}; \ \vec{w_1} =[w_{1x} ; w_{1y}]\ \ \vec{w_2} =[-4,4 ; 1,9]\ \frac{m}{s}\)
a) z ZZPędu:
\(m_1\vec{v_1} +m_2\vec{v_2}=m_1\vec{w_1} + m_2\vec{w_2}\),
ponieważ ruch jest na płaszczyźnie XOY, to powyższe r-nie wektorowe rozpisujemy na 2 r-na skalarne:
\(\begin{cases} 6,4m_1 -6,7m_2 = m_1w_{1x} -4,4 m_2\\ 0m_1 -2m_2 =m_1w_{1y} +1,9m_2 \end{cases}\) ,
które bez znajomości mas nie można rozwiązać, być może masy są jednakowe? wtedy upraszcza się to do:
\(\begin{cases} 6,4 -6,7 = w_{1x} -4,4\\ -2 =w_{1y} +1,9 \end{cases}\)
stąd mamy \(w_{1x} = 4,1\) i \(w_{1y} =-3,9\)
długość \(w_1 =\sqrt{4,1^2 + 3,9^2} \approx 5,7\)
i kąt jaki tworzy \(\vec{w_1}\) z dodatnią półosią OX wyniesie:
\(\cos \angle (\vec{i},\vec{w_1}) \approx \frac{4,1}{5,7} \approx 0,72 \rightarrow \angle (\vec{i},\vec{w_1}) \approx 43^o 34'\)
b) prędkość drugiej cząstki względem pierwszej po zderzeniu \(\vec{w_{12}} = \vec{w_2} -\vec{w_1}= -8,5\vec{i} +5,8\vec{j}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl