Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Po zderzeniu cząstek: |𝒘1| = 9.2 m/s, 𝒘2 = −4.4 ⋅ 𝒆𝑥 + 1.9 ⋅ 𝒆𝑦 m/s, jaki będzie kierunek wektora 𝒘1?
Wyznacz prędkość względną 𝒘r = 𝒘1 − 𝒘2.
Po zderzeniu cząstek: |𝒘1| = 9.2 m/s, 𝒘2 = −4.4 ⋅ 𝒆𝑥 + 1.9 ⋅ 𝒆𝑦 m/s, jaki będzie kierunek wektora 𝒘1?
Wyznacz prędkość względną 𝒘r = 𝒘1 − 𝒘2.
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Przede wszystkim to: żebyśmy się zrozumieli: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
po drugie: zapisz poprawnie wektor \( \vec{w_1}=..?\)
po drugie: zapisz poprawnie wektor \( \vec{w_1}=..?\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
W zadaniu podane zostały wartości:
|𝒘1| = 9.2 m/s
𝒘2 = −4.4 ⋅ 𝒆𝑥 + 1.9 ⋅ 𝒆𝑦 m/s
|𝒘1| = 9.2 m/s
𝒘2 = −4.4 ⋅ 𝒆𝑥 + 1.9 ⋅ 𝒆𝑦 m/s
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Niestety, nie rozumiemy się 

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
To może ktoś pomógłby mi to zrozumieć?
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Czy jest teraz poprawnie?
odp. 1 : Kierunek wektora będzie przeciwny
odp. 2 :
|𝒘1| = 9.2 m/s
|𝒘2| = \(\sqrt{(-4.4)^2*(1.9)^2}\) = 8.36 m/s
𝒘r = 9.2 m/s - 8.36 m/s = 0.84 m/s
odp. 1 : Kierunek wektora będzie przeciwny
odp. 2 :
|𝒘1| = 9.2 m/s
|𝒘2| = \(\sqrt{(-4.4)^2*(1.9)^2}\) = 8.36 m/s
𝒘r = 9.2 m/s - 8.36 m/s = 0.84 m/s
-
- Fachowiec
- Posty: 2802
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1476 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Będą chętni, pod warunkiem, że zaczniesz pisać zrozumiale, z wykorzystaniem kodu \(\LaTeX\)

Ja Twojego zapisu nawet nie podjąłbym się poprawiać..
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
a) Po zderzeniu cząstek:
\(\left|𝒘1\right| = 9.2\) \( m/s\)
\(𝒘2 = − 4.4\) \(𝒆𝑥\) \(+ 1.9 \) \( 𝒆𝑦 \) \( \) \( m/s\)
Jaki będzie kierunek wektora \( 𝒘1? \)
b) Wyznacz prędkość względną:
\( 𝒘r = 𝒘1 − 𝒘2\)
Czy już zapis jest ok?
\(\left|𝒘1\right| = 9.2\) \( m/s\)
\(𝒘2 = − 4.4\) \(𝒆𝑥\) \(+ 1.9 \) \( 𝒆𝑦 \) \( \) \( m/s\)
Jaki będzie kierunek wektora \( 𝒘1? \)
b) Wyznacz prędkość względną:
\( 𝒘r = 𝒘1 − 𝒘2\)
Czy już zapis jest ok?
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
1. Nie jaki będzie tylko jaki był kierunek \( \vec{w_1}\)
Znając tylko jego wartość przed zderzeniem \(w_1 = 9,2\ \frac{m}{s}\) nie da rady rozstrzygnąć z jakich wektorów składowych był zbudowany: \(\vec{w_1} = w_{1x} \vec{i} + w_{1y}\vec{j}\).
Chyba, że jest odwrotnie i \( \vec{w_1}\) jest tym już po zderzeniu ale tego to pewnie Ty sam nie wiesz
Znając tylko jego wartość przed zderzeniem \(w_1 = 9,2\ \frac{m}{s}\) nie da rady rozstrzygnąć z jakich wektorów składowych był zbudowany: \(\vec{w_1} = w_{1x} \vec{i} + w_{1y}\vec{j}\).
Chyba, że jest odwrotnie i \( \vec{w_1}\) jest tym już po zderzeniu ale tego to pewnie Ty sam nie wiesz


Spoiler
Pokaż
Polecam zbiór zadań: Jezierski, Kołodka, Sierański - Fizyka - Zadania z Rozwiązaniami [cz.1]
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Jest on po zderzeniu cząstek, jest nawet w treści zadania
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Otóż treści zadania to wcale nie ma i z tym cały jest ambaras

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
"Po zderzeniu cząstek (...)", czyli ta wartość jest już po ich zderzeniu. Taka jest treść zadania:(
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
A jak poruszały się przed zderzeniem?
Przeanalizuj sobie przykład 9.11.
Przeanalizuj sobie przykład 9.11.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 08 cze 2021, 11:49
- Podziękowania: 2 razy
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
Poruszają się tylko po płaszczyźnie poziomej z prędkościami:
\(𝒗1 = 6.4 ⋅ 𝒆𝑥\) \( \)\(m/s,
𝒗2 = −6.7 ⋅ 𝒆𝑥 − 2.0 ⋅ 𝒆𝑦\) \( \) \(m/s\)
\(𝒗1 = 6.4 ⋅ 𝒆𝑥\) \( \)\(m/s,
𝒗2 = −6.7 ⋅ 𝒆𝑥 − 2.0 ⋅ 𝒆𝑦\) \( \) \(m/s\)
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość względną, jaki będzie kierunek wektora po zderzeniu cząstek?
To, że po płaszczyźnie, to wiadomo od samego początku. W końcu zapisałeś poprawnie oba wektory 
\(w_{1x} =6,4 - 6,7= ..\)
\(w_{1y} = 0 -2=..\)

\(w_{1x} =6,4 - 6,7= ..\)
\(w_{1y} = 0 -2=..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl