okręgi przystające
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
okręgi przystające
Dwa przystające okręgi b i c stykające się ze sobą są wpisane w kąty B i C kwadratu ABCD. Styczną do okręgu b poprowadzono z wierzchołka A, a styczną do c z wierzchołka D (patrz rys. ). Wykaż, że okrąg wpisany w trójkąt ograniczony tymi stycznymi i bokiem AD jest przystający do podanych okręgów.
- Załączniki
-
- 1a.png (6.15 KiB) Przejrzano 1055 razy
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: okręgi przystające
1) Przyjmijmy oznaczenia:
\(\tg\alpha={1\over3}\)
3) \(2\alpha+2\beta=90^\circ\So\tg\beta=\tg(45^\circ-\alpha)=\frac{1-{1\over3}}{1+1\cdot{1\over3}}={1\over2}\)
4) \(x=2r\cdot\tg\beta=r\\ CKD\)
Pozdrawiam
2) 3) \(2\alpha+2\beta=90^\circ\So\tg\beta=\tg(45^\circ-\alpha)=\frac{1-{1\over3}}{1+1\cdot{1\over3}}={1\over2}\)
4) \(x=2r\cdot\tg\beta=r\\ CKD\)
Pozdrawiam