Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
M_A_T_R_I_X
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2021, 14:08
Lokalizacja: Rybnik
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: M_A_T_R_I_X »

Witam wszystkich forumowiczów

Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu zadania, konkretnie pytam o podpunkty d), e), f),
chciałbym zrozumieć jak to policzyć bo mam z tym nie lada problem.

Bardzo bym prosił jeżeli to możliwe o rozpisania krok po kroku
z góry bardzo dziękuję


Zbadano jak kształtuje się czas naprawy [h] auta w pewnym zakładzie.

Kod: Zaznacz cały

czas naprawy (xi)		Liczba aut (ni)

10 - 20				33
20 - 30				45
30 - 40				57
40 - 50				35
50 - 60				30
Wartości w % proszę wpisać bez jako liczby, bez znaku %.

Kod: Zaznacz cały

a) Ile jest równa średnia?      34,2000
b) Ile jest równa dominanta?    33,5294
c) Ile jest równa mediana?      33,8596

d) Jaki procent obserwacji do 25? ...
e) Jaki procent obserwacji od 45? ...
f) Jaki procent obserwacji od 25 do 45? ...
M_A_T_R_I_X
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2021, 14:08
Lokalizacja: Rybnik
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: M_A_T_R_I_X »

Nikt nie potrafi pomóc?
M_A_T_R_I_X
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2021, 14:08
Lokalizacja: Rybnik
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: M_A_T_R_I_X »

panb pisze: 05 cze 2021, 12:01 Prześledź sposób obliczania \(q_{45\%}\) - to ten sam schemat. Mam nadzieję, że nie muszę już tego tak rozpisywać.
Jeszcze raz dziękuję panb, odnośnie powyższego, odpowiadając: tak udało mi się to prześledzić w ten sposób i otrzymałem rozwiązania dla d), e), f), (screen na samym dole z odpowiedziami kolejno: d) 11,88% / e) 83,94% / oraz f) 72,05%

Obliczenia z wykorzystaniem Twoich sugestii:wynik.png

Niestety pand ogólnie poszło coś nie tak bo już widzę na innym przykładzie (gdzie inną drogą otrzymałem tylko screena z innymi danymi), że coś w naszych obliczeniach jest nie tak). Podstawiłem dane z poniższego obrazka i widzę, że niestety wychodzą inne odpowiedzi aniżeli w tych na screen'ie oznaczonych jako "OK"

Screen z dwoma dobrymi odpowiedziami:rozw.png

A tutaj wprowadzone dane ze screen'a potwierdzają że coś jest nie tak :( :złe wyliczenie.png

czy znajdziesz pomysł na to co może być nie tak?


ps. niestety nie wiem jak zrobić by screen'y alokować w odpowiedniej części tekstu, wszystkie mi się przesunęły na spód, ale mam nadzieję, że będzie to zrozumiałe
Załączniki
złe wyliczenie
złe wyliczenie
rozw
rozw
wynik
wynik
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: panb »

M_A_T_R_I_X pisze: 04 cze 2021, 07:52 Witam wszystkich forumowiczów

Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu zadania, konkretnie pytam o podpunkty d), e), f),
chciałbym zrozumieć jak to policzyć bo mam z tym nie lada problem.

Bardzo bym prosił jeżeli to możliwe o rozpisania krok po kroku
z góry bardzo dziękuję


Zbadano jak kształtuje się czas naprawy [h] auta w pewnym zakładzie.

Kod: Zaznacz cały

czas naprawy (xi)		Liczba aut (ni)

10 - 20				33
20 - 30				45
30 - 40				57
40 - 50				35
50 - 60				30
Wartości w % proszę wpisać bez jako liczby, bez znaku %.

Kod: Zaznacz cały

a) Ile jest równa średnia?      34,2000
b) Ile jest równa dominanta?    33,5294
c) Ile jest równa mediana?      33,8596

d) Jaki procent obserwacji do 25? ...
e) Jaki procent obserwacji od 45? ...
f) Jaki procent obserwacji od 25 do 45? ...
Bo ja liczyłem do 25%, a tutaj chodzi o 25 bez procenta.
d)
  • to będzie tak:
    \(33+ (25-20)\frac{45}{10}=55,5 \) co stanowi \( \frac{55,5}{200}=27,8\%\)
    • wyjaśnienie: w ciągu tych 25 godzin naprawią: 33 auta w przedziale czasowym 10 - 20, potem naprawiają \( \frac{45}{30-20}=4,5\) auta na godzinę, więc przez pozostałe \(25-20=5\) godzin, naprawią 22,5 auta . Łącznie w czasie 25 godzin naprawią 55,5 auta co stanowi prawie 28% .
e) najpierw takim samym sposobem policzę do 45 - to się przyda do f)
  • \(135+(45-40)\cdot \frac{35}{10} =152,5\) co stanowi 76,3%.
    Wobec tego od 45 będzie 23,7% obserwacji.
f) Tutaj po prostu odejmuję, bo od \(25 \text{ do } 45 = \text{ do } 45 - \text{ do } 25\)
  • \(76,3\% -27,8\%=48,5\% \)obserwacji od 25 do 45

Uwaga:
  • Ten sposób sprawdziłem na danych z obrazka rozw.
    Tam jest błędnie wyliczone od 37 - jest to wartość do 37 dlatego potem obliczenie od 4 do 37 jest równe 79,5-7 =72,5 i jest OK.
Myślę, że teraz jest OK.
M_A_T_R_I_X
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2021, 14:08
Lokalizacja: Rybnik
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: M_A_T_R_I_X »

panb pisze: 06 cze 2021, 14:49 Myślę, że teraz jest OK.
panb, nie wiem jak mogę bardzo dziękować, wiem że zapewne wiele Cię to kosztuje
Bardzo ale to bardzo dziękuję.

Ja niestety mam jakiś problem chyba ze zrozumieniem tego... nie wiem czemu nie potrafię tego załapać :(
Czy mogę poprosić Cię o to byś podzielił się tym excelem jak to policzyłeś, może tak to zrozumiem...
lub może o wskazanie mi co w nie działa w moim pliczku: https://drive.google.com/file/d/1vz8Vmt ... sp=sharing
(ja teraz to już nawet nie potrafię zrozumieć dlaczego w b) zacząłeś od cyfry 135... , myślałem że powinno być 78, bo 78>45... :( )

Oczywiście o ile jest to możliwe i nie nadużyję Twojej cierpliwości
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: panb »

M_A_T_R_I_X pisze: 06 cze 2021, 18:54
(ja teraz to już nawet nie potrafię zrozumieć dlaczego w b) zacząłeś od cyfry 135... , myślałem że powinno być 78, bo 78>45... :( )

Oczywiście o ile jest to możliwe i nie nadużyję Twojej cierpliwości
Zacząłem od 135, bo liczę DO 45.
To 45 to nie jest liczba aut tylko czas naprawy!

45 godzin to w przedziale 40-50, wszystkie poprzednie dodaję \(33+45+57=135\).
Teraz muszę doliczyć brakujące 5 godzin z przedziału 40 - 50. W tym przedziale naprawiano auta w tempie \( \frac{35}{50-40}=3,5 \frac{\text{szt.}}{\text{godz.}} \), więc przez 5 godzin zrobią \(5\cdot3,5=17,5 \) i to dodaję do 135 otrzymując wynik 152,5 auta w czasie DO 45 godzin. Ponieważ jest to 152,5 aut na 200, więc daje to 76,3% aut zrobionych w czasie DO 45 godz. Jeśli potrzebuje wiedzieć jaki procent będzie OD 45 godzin, to odejmuję od 100% te 76,3% i dostaję wynik.
Liczę najpierw DO 45, bo potem wykorzystam to w odpowiedzi do punktu f).

W tym screenie, który zamieściłeś w necie bierzesz 78, bo 78>45. Patrzysz na liczbę aut, a to trzeba patrzeć na czas.
Po 78 mamy przedział 30 - 40, a tam nie ma 45 - wybieram przedział 40 - 50, bo do niego należy 45.

Możesz się zastanawiać skąd wiem, że chodzi o czas, a nie o liczbę aut. Po pierwsze, po co pytać jaka liczba aut jest naprawiona do 25 aut, po drugie, ważniejsze, ten sposób sprawdziłem na tym przykładzie, który przesłałeś i się zgadza.
No i oczywiście przyznasz, że ma sens pytać jaki procent aut zostaje naprawiony w czasie do 25 godzin.


Gdybym chciał policzyć (tak jak ty w screenie) OD 45, to muszę wziąć kawałek przedziału 40 -50 (a konkretnie 5) i do liczby \( 5\cdot 3,5 \) dodać cały ostatni przedział, bo 50 - 60 to jest ponad 45 godz. Wyszłoby 17,5+30=47,5 na 200 samochodów . To daje 23,75%.

Jeśli jeszcze masz jakieś pytanie to się zastanów i jasno je sformułuj. Wtedy będzie szansa na wyjaśnienie.
Na przykład "nie potrafię zrozumieć dlaczego w b) zacząłeś od cyfry 135... , myślałem że powinno być 78, bo 78>45..." - takie pytanie jest OK i potrafię wyjaśnić co i jak.
M_A_T_R_I_X
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2021, 14:08
Lokalizacja: Rybnik
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: M_A_T_R_I_X »

panb
Wielkie ale to WIELKIE DZIĘKUJĘ za pomoc i wytrwałość z Twojej strony, oraz za chęć wytłumaczenia.

Mogę teraz już ogłosić (nareszcie) że, jest to już dla mnie jasne i zrozumiałe.

:)
paulaza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2023, 21:25

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: paulaza »

Cześć, czy masz może exela z tymi zadaniami? Za parę dni mam egzamin a szczerze przyznam ze zaczyna mnie to przerastać
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: maria19 »

On już wszystko zrozumiał i po 2 miesiącach zamknal działalność być może przeniósł się do innego Matrixa? w każdym bądź razie od 2 lat go tu nie widziano.
lilycollins9x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 cze 2023, 05:38
Płeć:

Re: Statystyka - wyznaczanie procent obserwacji

Post autor: lilycollins9x »

M_A_T_R_I_X pisze: 04 cze 2021, 07:52 Witam wszystkich forumowiczów

Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu zadania, konkretnie pytam o podpunkty d), e), f),
chciałbym zrozumieć jak to policzyć bo mam z tym nie lada problem.

Bardzo bym prosił jeżeli to możliwe o rozpisania krok po kroku
z góry bardzo dziękuję


Zbadano jak kształtuje się czas naprawy [h] auta w pewnym zakładzie.

Kod: Zaznacz cały

czas naprawy (xi)		Liczba aut (ni)

10 - 20				33
20 - 30				45
30 - 40				57
40 - 50				35
50 - 60				30
Wartości w % proszę wpisać bez jako liczby, bez znaku %.

Kod: Zaznacz cały

a) Ile jest równa średnia?      34,2000
b) Ile jest równa dominanta?    33,5294
c) Ile jest równa mediana?      33,8596

d) Jaki procent obserwacji do 25? ...
e) Jaki procent obserwacji od 45? <a href="https://bitlifeonline.com/">bitlife</a> ...
f) Jaki procent obserwacji od 25 do 45? ...
Aby obliczyć procent obserwacji do 25, musimy zsumować liczby aut dla przedziałów czasu naprawy, które są mniejsze lub równe 25, a następnie podzielić tę sumę przez ogólną liczbę aut.
ODPOWIEDZ