podobieństwo -pomóżcie to pilne! pliss

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
megi16
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 sty 2009, 14:43

podobieństwo -pomóżcie to pilne! pliss

Post autor: megi16 »

Dany jest trójkąt o wym a=8cm ,b=12cm ,c=16cm.Oblicz obwód trójkata podobnego w skali
a)5
b)1/3
hato40
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 05 sty 2009, 15:25

Post autor: hato40 »

Obwód trójką ta o wym .8cm, 12 cm ,16cm wynosi 8+12+16=36
a)Obwód trójkąta podobnego w skali 5 wyniesie 36*5=180 cm
b)Obwód trojkąta podobnego w skali 1/3 wyniesie 36:3=12 cm.
Wynika to wszystko z II cechy podobieństwa trokątów
ODPOWIEDZ