Zbieżność szeregu, wartość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crookie
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2021, 18:57
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu, wartość

Post autor: crookie »

Zbadaj zbieżność szeregu (zbieżność bezwzględną), oblicz jeśli to możliwe jego wartość:
1) \( \Sigma_{k=2}^\infty (2^{-k} + 2^{-2k}) \)

Nie wiem zbytnio co z tym mogę zrobić, pozdrawiam.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 439
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu, wartość

Post autor: Icanseepeace »

\( S_n = \sum\limits_{k = 2}^n 2^{-k} + \sum\limits_{k = 2}^n 2^{-2k} = \frac{1}{4} \cdot \frac{1 - (\frac{1}{2})^{n-1}}{1 - \frac{1}{2}} + \frac{1}{16} \cdot \frac{1 - (\frac{1}{4})^{n-1}}{1 - \frac{1}{4}} \to \frac{1}{4} \cdot 2 + \frac{1}{16} \cdot \frac{4}{3} = \frac{7}{12}\)
ODPOWIEDZ