Witam, czy ktoś może pomóc z zadaniem?
. W pewnym miejscu na Filipinach ziemskie pole magnetyczne o indukcji 39 μT jest poziome
i skierowane na północ. Przypuśćmy, że wypadkowa indukcja pola jest równa zeru dokładnie 8 cm nad długim, prostoliniowym i poziomym przewodem, w którym płynie prąd stały.
Wyznaczyć:
a) natężenie prądu,
b) kierunek prądu.
Pole magnetyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Pole magnetyczne
Ziemskie pole magnetyczne nigdzie nie jest "poziome" nawet na Filipinach, co najwyżej masz podaną jego składową poziomą. Natomiast żeby ją zrównoważyć, to indukcja magnetyczna pochodząca od prostoliniowego przewodnika też musiałaby być pozioma lecz przeciwnie skierowana. Ergo przewodnik powinien być ustawiony pionowo. Dwa istotne błędy w treści zadania
Być może jest to przekaz ustny-zasłyszany
Domyślając się o co chodziło autorowi porównujemy wzór na indukcję magnet. od prądu płynącego przez nieskończonej długości, prostoliniowy przewodnik z podaną wartością, przekształcamy i...już

Być może jest to przekaz ustny-zasłyszany



Spoiler
Pokaż
\(I = 15,6\ A\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Pole magnetyczne
Z fizyki jestem goły, przydałyby się jakieś obliczeniakorki_fizyka pisze: ↑29 maja 2021, 11:10Ziemskie pole magnetyczne nigdzie nie jest "poziome" nawet na Filipinach, co najwyżej masz podaną jego składową poziomą. Natomiast żeby ją zrównoważyć, to indukcja magnetyczna pochodząca od prostoliniowego przewodnika też musiałaby być pozioma lecz przeciwnie skierowana. Ergo przewodnik powinien być ustawiony pionowo. Dwa istotne błędy w treści zadania![]()
Być może jest to przekaz ustny-zasłyszany![]()
Domyślając się o co chodziło autorowi porównujemy wzór na indukcję magnet. od prądu płynącego przez nieskończonej długości, prostoliniowy przewodnik z podaną wartością, przekształcamy i...już
SpoilerPokaż\(I = 15,6\ A\)

-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Pole magnetyczne
Wystarczy przekształcić jeden wzór, który podałem w linku.
\(B =\frac{\mu_o I}{2\Pi R} \rightarrow I =..\)
\(B =\frac{\mu_o I}{2\Pi R} \rightarrow I =..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Pole magnetyczne
Dziękujękorki_fizyka pisze: ↑29 maja 2021, 11:47Wystarczy przekształcić jeden wzór, który podałem w linku.
\(B =\frac{\mu_o I}{2\Pi R} \rightarrow I =..\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Re: Pole magnetyczne
W sumie to przewodnik może być też poziomy, ustawiony (nie uwzględniając kąta deklinacji) stycznie do równoleżnika przechodzącego przez Filipiny, mea culpa 
Kierunek taki, żeby zwrot indukcji był przeciwny do składowej ziemskiego pola w tym miejscu (reguła prawej dłoni) czyli z z zachodu na wschód.

Kierunek taki, żeby zwrot indukcji był przeciwny do składowej ziemskiego pola w tym miejscu (reguła prawej dłoni) czyli z z zachodu na wschód.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl