Rozwiąż

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Rozwiąż

Post autor: EatonFS »

Rozwiąż metoda uzmieniania stałych
\(y''+4y=xcos(2x)\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż

Post autor: kerajs »

RJ
\(y=C_1\sin 2x+C_2\cos 2x\)
RN
\( \begin{cases} C'_1\sin 2x+C'_2\cos 2x=0 \\
C'_1 2\cos 2x-C'_2 2\sin 2x=x \cos 2x
\end{cases} \)

Pozostaje rozwiązać powyższy układ równań.
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż

Post autor: EatonFS »

Dzięki ale nie bardzo wiem jak to dalej rozwiązać
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 438
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż

Post autor: Icanseepeace »

EatonFS pisze: 29 maja 2021, 12:34 Dzięki ale nie bardzo wiem jak to dalej rozwiązać
Najwygodniej metodą wyznacznikową.
Wzory możesz znaleźć tutaj:
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/ti ... a%C5%82ych
ODPOWIEDZ