zadanie funkcje kwadratowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
- Podziękowania: 4 razy
zadanie funkcje kwadratowe
wskaz te rozwiązanie równania \(2x^4-4x^2-6=0\) , które spełniają warunek \(x^2+11x+28>0\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2021, 15:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: zadanie funkcje kwadratowe
1)
\(w(x)=2x^4-4x^2-6=2(x^2-3)(x^2+1)=2(x-\sqrt3)(x+\sqrt3)(x^2+1)\)
\(w(x)=0\iff x\in\{-\sqrt3,\sqrt3\}\)
2)
\(x^2+11x+28>0\\ (x+7)(x+4)>0\\ x\in(-\infty;-7)\cup(-4;+\infty)\)
3)
obydwa
Pozdrawiam
\(w(x)=2x^4-4x^2-6=2(x^2-3)(x^2+1)=2(x-\sqrt3)(x+\sqrt3)(x^2+1)\)
\(w(x)=0\iff x\in\{-\sqrt3,\sqrt3\}\)
2)
\(x^2+11x+28>0\\ (x+7)(x+4)>0\\ x\in(-\infty;-7)\cup(-4;+\infty)\)
3)
obydwa
Pozdrawiam